Hormoni

Analize explicate – Hormoni

TSH:

Tipul testului: sangvin
Recoltare: vacuum rosu
Determinare: cantitativa
TSH: este un hormon produs de hipofiza, ca raspuns la prezenta unor nivele scazute de hormoni tiroidieni.
Este utilizat pentru diferentierea hipotiroidiei primare de cea secundara, monitorizarea tratamentului de substitutie cu hormoni tiroidieni.

Valori normale : 0,25-5 mIU/l.

Valori  > : hipotiroidie primara, tiroidita, cretinism congenital administrare de medicamente antitiroidiene.

Valori < : insuficienta hipotalamica/hipofizara si hipotiroidie secundara , hipertiroidie.

FT4:

Tipul testului: sangvin
Recoltare: vacuum rosu
Determinare: cantitativa
FT4: FT4 reprezinta fractiunea libera, metabolic activa a hormonului T4 produs de glanda tiroida.
Testul este utilizat pentru evaluarea functiei tiroidiene si monitorizarea tratamentului hormonal.

Valori normale : 0,7-1.6 ng/l.

Valori > : hipertiroidie, boala Graves/Plummer, adenoma tiroidian toxic, tiroidita acuta, hipotiroidia in tratament cu T4.

Valori < : insuficienta tiroidiana, /hipofizara, hipotalamica, deficit de iod, cretinism, hipotiroidie in tratament cu T3, insuficienta renala, ciroza hepatica, metastaze.

Hormoni  –  contract extern : se efectueaza in laboratoarele partenere, care elibereaza si buletinul de analiza. Valorile normale sunt stabilite de fiecare laborator, in functie de metoda si reactivul utilizat. Aceste informatii sunt trecute in buletinul de analiza. Toate testele se efectueaza din ser.

ACTH (hormon adrenocorticotrop): hormon sintetizat si stocat in glanda hipofiza anterioara, o mare cantitate de ACTH, fiind eliberata ca raspuns la orice forma de stress. Acest hormon controleaza secretia hormonilor corticosteroizi de catre glanda suprarenala.

Daca nu sunt prezente tulburari ale somnului , nivelele ACTH ar trbui sa fie maxime dimineata(orele 4-8), si minime seara(in jurul orei 21).

Valori > : boala Addison, boala Cusching, stress, sindrom adrenogenital.

Valori < : insuficienta suprarenala, insuficienta hipofizara primara, adenom/carcinom suprarenalian.

Calcitonina : este un hormon secretat de anumite celule ale glandei tiroide, ca raspuns la nivele crescute ale calciului in ser.

Se recomanda in hiperparatiroidism, tumori tiroidiene, nivele serice crescute ale calciului.

Nu consumati nimic in noaptea dinaintea efectuarii testului.

Cortisol plasmatic : este un hormon secretat de glanda suprarenala, care regleaza functiile altor glande, intervenind in metabolismul organismului. In mod normal, nivelele cortizolului sunt maxime dimineata intre orele 6-8, si minime la miezul noptii. Valorile se modifica la cei care lucreaza in timpul noptii.

Valori > : Boala Cushing,neoplasm suprarenal, hipertiroidie, obezitate, stres.

Valori < : insuficienta suprarenala , boala Addison, insuficienta hipofizara, afectiuni hepatice.

DHEA-S (Dehidroepiandrosteron sulfat): reprezinta un precursor al testosteronului si estronei hormoni secretati de catre gonade si glandele suprarenale. Se recomanda in identificarea excesului de hormone androgeni (masculini), infertilitate, lipsa menstruatiei, hirsutism (pilozitate crescuta), evaluarea carcinoamelor suprarenale.

Valori > : pacienti cu carcinom suprarenal, hiperplazie suprarenala congenitala sindrom Cusching, ovar polichistic.

Valori < : insuficienta gonadica, insuficienta suprarenala.

La femei, testul se efectueaza cu o saptamana inainte, sau dupa menstruatie.

Estrogenii (estradiol, free estriol): sunt hormoni care regleaza dezvoltarea sexuala a femeii. Estrogenii sunt sintetizati in principal in ovar . Cantitati mici sunt sintetizate in corticosuprarenale , testicule si placenta. La barbati excesul de estrogeni duce la feminizare.

Indicatii ale testului/testelor : modificari ale ciclului menstrual, menopauza, pubertate precoce, inferilitate, ginecomastie.

Valori > : pubertate precoce, sarcina, tumori ovariene/testiculare, sindrom de feminizare, ciroza hepatica, hipertiroidie.

Valori < : avort, hipogonadism primar, menopauza, sindrom Stein Leventhal, anorexie nervoasa.

FSH (hormon foliculostimulant): este produs de glanda hipofiza anterioara. Intervine in maturarea foliculilor ovarieni la femeie, si in formarea spermatozoizilor la barbat.

LH (hormon luteinizant): produs de glanda hipofiza anterioara, stimuleaza ovulatia si formarea corpului galben, precum si sinteza de progesteron.

Nivelele acestor hormoni variaza cu fazele ciclului menstrual. Nivelul LH este maxim in timpul somnului.

Valori > : insuficienta gonadica primara, adenom hipofizar, sindrom Turner, sindrom de feminizare testiculara, castrare, pubertate precoce.

Valori < : insuficienta gonadica secundara, stress sever, anorexie nervoasa, malnutritie.

Important de mentionat pe cererea de analize data ultimei menstre , eventual daca pacienta se afla in menopauza.

Parathormon: hormon sintetizat de glandele paratiroide care are rol in metabolismul fosfocalcic. Un nivel crescut de parathormon determina transferul calciului din oase in sange. Deficitul de parathormon duce la scaderea cantitatii de calciu in sange, producand tetanie.

Progesteronul: hormon steroidian a carei concentratie serica creste semnificativ in a doua parte a ciclului ovulator, ca urmare a formarii corpului luteal. In sarcina, progesteronul este produs in primele saptamani de catre corpul luteal , ulterior de placenta.

Valori > : sarcina, chist ovarian, a doua parte a ciclului ovulator, mola hidatiforma.

Valori < : preeclampsie, iminenta de avort, insuficienta placentara ovariana, cancer ovarian.

Prolactina : este un hormon secretat de adenohipofiza cu rol in lactatie. In timpul somnului, nivelele cresc, egalindu-le pe cele prezente in timpul sarcinii.

Valori > : lactatie, sarcina, stress, tumori hipofizare secretante de prolactina, ovar polichistic, insuficienta renala/hepatica.

Valori < : distructie hipofizara.

Testosteronul seric : hormon secretat de celulele Leydig testiculare. Hormonul are rol in spermatogeneza si dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare. La femei, ovarele si suprarenalele secreta in mod normal cantitati reduse de testosteron. Daca sinteza acestui hormon este excedentara, apar amenoreea si hirsutismul.

Valori > : pubertate precoce, hiperplazie suprarenala, tumora testiculara hipertiroidie, etc.

Valori < : criptorhidrie, insuficienta gonadala secundara, ciroza hepatica, sindrom Down.

La femei, nivelele crescute sunt asociate cu tumora ovariana, ovarele polichistice, hirsutismul idiopatic

T3 (Triiodotironina) , T4  (Tiroxina) : sunt compusi care contin iod, sintetizati si secretati de glanda tiroida, cu rol esential in functionarea normala a proceselor metabolice, mintale si in dezvoltarea fizica a organismului.

T3 si T4 se formeaza din Tireoglobulina (TG). Lipsa sau insuficienta acestor hormoni, in copilarie, duce la aparitia cretinismului, iar la adulti, duce la aparitia mixedemului. Secretia crescuta a hormonilor tiroidieni, duce la aparitia tireotoxicozei, boala caracterizata prin : accelerarea ritmului cardiac, transpiratii, tremor,anxietate, cresterea poftei de mancare, scadere ponderala, intoleranta la caldura.

Valori > : hipertiroidie, adenom tiroidian toxic, tiroidita acuta, sarcina, hepatita, etc.

Valori < : hipotiroidie, deficit de iod, cretinism, mixedem, ciroza hepatica, insuficienta renala.

IGF-1 (Somatomedina C) factor de crestere insulin – like: este un hormon proteic, produs de ficat, ca raspuns la stimularea hormonului de crestere, care favorizeaza sinteza de proteine si, implicit, cresterea. Din punct de vedere biochimic, este similar cu insulina.

Valori > : gigantism, acromegalie, pubertate precoce, obezitate, sarcina.

Valori < : deficit de factor de crestere, nanism, pubertate intirziata, ciroza hepatica, etc.

Se recomanda post alimentar 8 h, inainte de recoltare.

HCG (gonadotrofina corionica umana): hormon secretat de placenta pe perioada sarcinii. Nivelul HCG este unul dintre indicatorii utilizati in triplul test pentru detectarea sindromului Down. HCG mentine secretia de progesteron de catre corpul galben din ovar.

Nivelul hormonului creste devreme in cursul sarcinii nomale, si continua sa creasca pana in saptamana a 35-a de gestatie, cand atinge un platou.

Valori > : sarcini multiple , tumora trofoblastica, sarcina molara integra, diabet zaharat , incompatibilitate Rh.

Valori < : insuficienta placentara, preeclampsie, mola hidatiforma, coriocarcinom, toxemie.

Free Beta HCG este fractiunea activa a hormonului.

TPOK (anticorpi antiperoxidaza tiroidiana),  HTGK (anticorpi antitireoglobulina) : sunt autoanticorpi impotriva glandei tiroide. Se recomanda stabilirea diagnosticului in : tiroidita, hipotiroidie, tireotoxicoza.

Valori > : tiroidita Haschimoto, tireotoxicoza, hipotiroidie, neoplasm tiroidian, mixedem, boala de colagen.