TESTE UZUALE DE COAGULARE
Timpul Quick (T.Q)
Principiu
- TQ evalueaza activitatea factorilor implicati pe calea extrinseca si comuna a coagularii
Recomandari pentru efectuarea testului
- în cadru bilantului general al hemostazei
- monitorizare tratamentului cu anticoagulante orale de tip antivitamina K (cel mai des intalnita)
- explorare sindroamelor hemoragipare
- explorare hepatopatii
Exprimarea rezultatelor
– ca timp de coagulare Quick – in secunde;
– ca procent (%) din activitatea normala = indice de protrombina (IP); domeniul masurabil = 10-100%;
– ca INR (International Normalized Ratio).
! INR este util numai pentru pacientii cu terapie anticoagulanta orala stabila si nu are nici o valoare pentru diagnosticul sau tratamentul celor cu PT prelungit din alte motive.
INR are acuratete mai mica atunci cand este utilizat la debutul tratamentului cu anticoagulante orale.
Valori normale
INR=2.0–3.0 (2.5): pentru majoritatea situatiilor clinice: profilaxia si tratamentul trombozei venoase; tratamentul embolismului pulmonar; profilaxia emboliei sistemice la pacientii cu fibrilatie atriala, infarct miocardic (daca se asociaza aspirina), boala valvulara mitrala.
INR=2.5-3.5 (3.0): valve cardiace mecanice.
INR=3.0-4.0 (3.5): infarct miocardic
INR=3.5-4.5 (4.0): pacienti cu tromboza remisa de proteza valvulara mecanica mitrala.
INR=1.5-1.9: pacienti cu un prim episod neprovocat de tromboza venoasa profunda sau embolism pulmonar, preventia primara a infarctului miocardic la pacienti cu risc crescut.
Valori critice: INR>6 – risc hemoragic (mai ales la pacientii cu boli gastro-intestinale, HTA, boli renale, cerebro-vasculare, tratament antiagregant, alte medicamente potentiatoare).
Efectul anticoagulant se stabilizeaza la 4-5 zile de la initierea tratamentului. Monitorizarea PT/INR trebuie sa inceapa dupa primele 2-3 doze de anticoagulant oral si PT trebuie masurat zilnic pana cand rezultatele PT/INR se stabilizeaza in intervalul terapeutic. Frecventa determinarilor ulterioare este stabilita de catre medic in functie de complianta pacientului si raspunsul la tratament. Dupa obtinerea unei doze stabile se recomanda monitorizarea la un interval nu mai mare de 4 saptamani. Frecventa determinarilor trebuie crescuta de cate ori se introduc sau se intrerup medicamente care ar putea influenta eficienta anticoagularii.
Se recomanda ca o singura metoda de laborator sa fie utilizata pentru monitorizarea tratamentului fiecarui pacient in parte.
TIMPUL DE TROMBOPLASTINA PARTIAL ACTIVATA ( APTT )
APTT este un test functional care evalueaza “calea intrinseca” si “comuna” a coagularii.
Recomandari pentru efectuarea testului
-screening pentru deficit de factori VIII si IX
-monitorizarea terapiei cu heparina nefractionata sau inhibitori trombinici
-detectarea de inhibitori: anticoagulant lupic, dar si inhibitori de F VIII sau IX
– evaluarea preoperatorie a riscului hemoragic.
Valori de referinta
–normal: 26-40s
–interval terapeutic: in cursul heparinoterapiei: 1.5-2.5 ori valoarea nivelului de control.
- valoarea exprimata in secunde depinde de reactivul comercial utilizat si tipul aparatului ce efectueaza testul
Valori critice – aPTT >70s (risc de sangerare spontana).
Limite si interferente
- aPTT depinde de varsta pacientului
- Plasma hemolizata scurteaza aPTT la pacientii neheparinizati, dar nu si la cei heparinizati.
- Factori care prelungesc aPTT in absenta heparinei: lupusul anticoagulant, deficiente ale factorilor de contact.
- aPTT nu se foloseste pentru monitorizarea tratamentului cu heparina cu greutate moleculara mica care actioneaza in principal asupra factorului Xa.
- Este contraindicata recoltarea probei de pe cateter heparinizat sau din bratul la care s-a administrat perfuzie cu heparina.
- Interferente medicamentoase: administrarea concomitenta de penicilina, anistreplaza, clorpromazina,acid valproic pot prelungi aPTT.
- Proba trebuie sa ajunga la laborator in mai putin de o ora de la recoltare ( factorul plachetar 4 eliberat de trombocite neutralizeaza heparina si se vor obtine valori fals scazute).
În caz de administrare profilactica a heparinelor fracţionate NU este necesara alta supraveghere decat numaratoarea trombocitelor, APTT NU este modificat.
Factori care influenteaza etapa preanalitica in determinarea testelor de coagulare
PROCEDURA DE RECOLTARE
POSTURA
COMPRESIA – STAZA LA RECOLTARE
ALEGEREA CORECTA A MATERIALULUI DE RECOLTARE
- coagulare partiala a probei in recoltor
- plasma hemolizata
- plasma icterica sau lipemica
TEMPERATURA, TIMPUL DE STABILITATE si CONSERVAREA
STRESSUL FIZIC SI PSIHIC
ALIMENTATIA
Nu a existat recomandarea ca recoltarea pentru testele de coagulare sa fie efectuate pe stomacul gol , fiind doar recomandari de alimentatie mai saraca in grasimi.
HEMATOCRITUL
MEDICAMENTE
! Efectul de potentare este mai accentuat la varstnici, in cazuri de malnutritie, malabsortie, cancer, febra, hipertiroidie, boli hepatice, biliare, insuficienta cardiaca congestiva, consumul de alcool pe termen lung.
Medicamente potentiatoare : antiinfectioase(Ciprofloxacin, Eritromicina, Fluconazol, Izoniazida, Metronidazol, Voriconazol, Cefalosporine de generatia 2 si 3, Amoxicilina+clavulanat, Azitromicina, Claritromicina, Levofloxacina, Tetraciclina), cardiovasculare(Amiodarona, Diltiazem, Fenofibrat, Propafenona, Propranolol, Aspirina, Simvastatin), antiiinflamatoare( Fenilbutazona, Piroxicam, Acetaminofen, aspirina, Celecoxib, Interferon, Tramadol), medicamente SNC(Alcool –daca exista boala hepatica concomitenta, Sertralin), alimente(Ulei de peste, Mango, Grapefruit), Cimetidina, Omeprazol, hormoni tiroidieni, Steroizi, Tamoxifen .
Medicamente inhibitorii : antiinfectioase (Nafcilina, Ribavirina, Rifampicina, Terbinafina), cardiovasculare ( Colestiramida, Telmisartan), antiinflamatorii ( Azatioprina, Sulfasalazina), medicamente SNC ( Barbiturice, Carbamazepina), Alimente cu continut crescut de vitamina K (legume verzi)/nutritie enterala, Avocado(cantitati mari), Lapte de soia, Suplimente multivitaminice.