Instructiuni Recoltare

Pentru ca rezultatele investigatiilor de laborator sa fie corecte, va punem la dispozitie cateva informatii utile.

Recoltarea probelor

1.In dimineata recoltarii, nu consumati nici un fel de alimente sau bauturi.

2.In seara premergatoare, serviti o cina usoara, fara dulciuri, grasimi, alcool. Cina nu se va servi mai tarziu de ora 20.

In cazul in care aveti recomandat: cholesterol, HDL cholesterol, lipide totale, trigliceride, respectati un interval de 12 h intre ultima masa si momentul recoltarii.

3.Daca vi s-a recomandat exudat faringian, nu consumati nimic si nu va spalati pe dinti in dimineata respectiva, nu consumati tablete antiseptice (Faringosept,Strepsils,etc) in cursul serii si diminetii.

4.Pentru coprocultura, recoltati un fragment din scaun (cat un bob de mazare) din zona suspecta: cu mucus, sange, etc., pe care il introduceti in recipientul cu mediul de conservare. Aduceti proba la laborator in cel mai scurt timp.

5.Urocultura se recolteaza numai in recipiente sterile, din prima urina de dimineata. Acestea sunt puse la dispozitie de laborator sau pot fi cumparate din farmacii. Recipientele sunt ambalate individual, cu mentiunea “Steril” pe ambalaj.

– Se efecueaza toaleta zonei genitale si perineale cu apa calda si sapun.

– Se clateste cu apa sterilizata prin fierbere.

– Se elimina primul jet de urina in vasul de toaleta.

– Din jetul mijlociu se colecteaza aproximativ 10 ml in recipientul steril.

– Se aduce la laborator in maximum 2h de la recoltare. Daca timpul se prelungeste proba de urina se pastreaza la frigider.

Atentie!

Nu atingeti partea interioara a recipientului sau capacului! Astfel contaminati proba.

Pentru determinarea calciului urinar, recipientele se pun la dispozitie de catre laborator.

Notati volumul urinar emis in 24/h, si recoltati intr-un recipient de unica folosinta 10 ml urina, pe care il aduceti la laborator.

Dialogul cu personalul:

Informati personalul de la recoltare daca urmati vreun tratament.

Medicamentele pentru :HTA, Diabet Zaharat, anticonvulsivante, hormonii, medicamentele psihotrope, antibioticele, influenteaza rezultatul testelor de laborator.

Interpretarea rezultatelor se face doar de catre medic, in context clinic!